Μέθοδοι για τη θεραπεία της ελμινθίασης στον άνθρωπο

Τα σκουλήκια σε έναν ενήλικα είναι πολύ πιο συνηθισμένα από ό, τι μπορεί να σκεφτεί κανείς. Αυτά και τα απόβλητά τους προκαλούν σημαντικές βλάβες στην υγεία και μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

χάπια σκουληκιών

Τρόποι για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα

Μπορείτε να αφαιρέσετε τα σκουλήκια από το ανθρώπινο σώμα με φάρμακα ή στο σπίτι, χρησιμοποιώντας λαϊκές θεραπείες. Κάθε μία από τις μεθόδους έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, διάφορα δισκία και εναιωρήματα είναι σε θέση να εγγυηθούν την ταχεία επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, αλλά περιέχουν τοξικές ουσίες στη σύνθεσή τους. Οι λαϊκές συνταγές έχουν πιο ήπιο τύπο δράσης, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικές και η διαδικασία θεραπείας μερικές φορές διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ιατρικές μέθοδοι θεραπείας

Τα ανθελμινθικά δισκία θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε γρήγορα από τα σκουλήκια. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, αλλά τέτοια φάρμακα μπορούν να ληφθούν μόνο μετά από διαβούλευση με γιατρό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δράση των περισσότερων δισκίων μπορεί να αφαιρέσει μόνο έναν τύπο σκουληκιών από το σώμα. Για να το προσδιορίσετε, θα χρειαστεί να περάσετε ειδικές εξετάσεις.

1. Στρογγυλά σκουλήκια και νηματώδεις

Αυτή η ομάδα παρασίτων περιλαμβάνει την τοξοκάρα, το μαστίγιο, καθώς και τα γνωστά pinworms και roundworms. Υπάρχουν πολλά φάρμακα σε μορφή δισκίων ή εναιωρημάτων για την αφαίρεσή τους.

 • Φάρμακα αλβενδαζόλης.
 • Τα δισκία από σκουλήκια αυτού του τύπου μπορεί να περιέχουν λεβαμιζόλη ως δραστική ουσία.
 • Η μεβενδαζόλη είναι ικανή να απομακρύνει τους στρογγυλούς σκώληκες από το σώμα.
 • Υψηλή αποτελεσματικότητα στη θεραπεία ενός ενήλικα φαίνεται από δισκία με βάση την παμοϊκή πυραντέλη.
 • Τα φάρμακα με βάση το εμπονικό πιρβίνιο δεν είναι λιγότερο αποτελεσματικά.
 • Η πιπεραζίνη και η καρβενδανζύμη είναι επίσης ικανές να απομακρύνουν τα σκουλήκια από το σώμα.

Οι στρογγυλοί σκώληκες στον άνθρωπο μπορούν επίσης να εγκατασταθούν έξω από τα έντερα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται εντελώς διαφορετικά χάπια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παραπάνω δισκία επηρεάζουν μόνο ενήλικα παράσιτα. Επομένως, για να απομακρυνθούν πλήρως από το σώμα και να αποφευχθεί η επαναμόλυνση, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας, είναι απαραίτητο να λάβετε ξανά το φάρμακο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να συμμορφώνεστε με τις δόσεις που υποδεικνύονται στις οδηγίες, καθώς τα ανθελμινθικά δισκία έχουν αρκετά υψηλή τοξικότητα.

Μερικές φορές υπάρχει ανάγκη για κάποιες πρόσθετες διαδικασίες: τη χρήση καθαρτικού ή τη χρήση κλύσματος.

2. Απαλλαγείτε από την ταινία

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει ταενίαση, εχινόκοκκωση, συνενούρωση, ταενίαση, σπαργάνωση, διφυλλοβοθρίαση, κυψελιόκοκκωση, υμενολεπίαση κ. λπ.

Για να τα αφαιρέσετε από το σώμα ενός ενήλικα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε δισκία για σκουλήκια με βάση:

 • Νικοζαμίδη.
 • Αλβενδαζόλη.
 • Μελακρίνη.

3. Απαλλαγείτε από τα flatworms

Αυτή η ομάδα σκουληκιών περιλαμβάνει το λογχοειδή λάστιχο, το κινέζικο αυλάκι, τον πνεύμονα, το συκώτι, το φούκο της γάτας. Τα σκευάσματα για επίπεδα σκουλήκια πρέπει να συνταγογραφούνται από ειδικό.

Θεραπεία με λαϊκές μεθόδους

Συχνά οι άνθρωποι δεν θέλουν να απαλλαγούν από τα σκουλήκια με φάρμακα και χρησιμοποιούν μια ποικιλία θεραπειών στο σπίτι. Οι λαϊκές θεραπείες είναι συνήθως λιγότερο αποτελεσματικές, αλλά δεν έχουν ισχυρό τοξικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, είναι σε θέση να εξαλείψουν μόνο τα ενήλικα σκουλήκια. Και αυτό σημαίνει ότι σύντομα οι προνύμφες στο ανθρώπινο σώμα μπορούν να εκκολαφθούν και το πρόβλημα θα ξαναρχίσει.

Μπορείτε να θεραπεύσετε τα σκουλήκια στο σπίτι με διάφορους τρόπους, επομένως εξετάστε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους.

 1. Είναι απαραίτητο να ψιλοκόψετε το κεφάλι σκόρδου ή κρεμμυδιών, ρίξτε ένα ποτήρι κρύο νερό και αφήστε το να μαγειρευτεί όλη τη νύχτα. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια πίνοντας το έγχυμα που προκύπτει το πρωί με άδειο στομάχι. Αυτό πρέπει να γίνεται σε μικρές γουλιές. Είναι καλύτερα να στραγγίζετε το έγχυμα πριν από τη χρήση. Είναι επίσης δυνατή η χρήση σκόρδου νερού με τη μορφή κλύσματος, που γίνεται τη νύχτα.
 2. Φυτικό έγχυμα. Για να το προετοιμάσετε, ανακατέψτε σκόνες από σπόρους κολοκύθας και φύλλα πικρής αψιθιάς σε αναλογία 1: 1 και ρίξτε τα σε ένα μπουκάλι 0, 3 λίτρων. Στη συνέχεια, ρίξτε βότκα μέχρι την κορυφή και κλείστε το καπάκι καλά. Το προϊόν πρέπει να διατηρείται ζεστό ή στον ήλιο. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να το ανακινείτε περιοδικά. Το φάρμακο που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο στο σπίτι είναι έτοιμο για χρήση σε μια εβδομάδα. Πάρτε το δύο φορές την ημέρα μισή ώρα πριν από τα γεύματα (μεσημεριανό και βραδινό). Η δόση που χρειάζεται για να απαλλαγούμε από τα παράσιτα είναι 50 γραμμάρια τη φορά.
 3. Οι λαϊκές θεραπείες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξάλειψη της ταινίας και των στρογγυλών σκουληκιών. Για να το κάνετε αυτό, με άδειο στομάχι, πρέπει να τρώτε τουλάχιστον δύο καρύδια καθημερινά.
 4. κολοκυθόσποροι και τάνσυ για αποπαρασίτωση
 5. Μπορείτε επίσης να νικήσετε τα σκουλήκια στο σπίτι με τη βοήθεια ενός κλύσματος. Για να το ετοιμάσετε, θα πρέπει να φτιάξετε ένα χυλό από σκόρδο ή κρεμμύδια και να ψιλοκόψετε το τανυσόχορτο. 50 γραμμάρια του προκύπτοντος μείγματος πρέπει να χυθούν σε 0, 5 λίτρα βραστό γάλα. Στη συνέχεια, το εργαλείο πρέπει να εγχυθεί για μισή ώρα σε τυλιγμένη μορφή. Μετά από αυτό, το γάλα φιλτράρεται και χρησιμοποιείται ως διάλυμα κλύσματος. Είναι καλύτερο να το κάνετε το βράδυ.
 6. Ένας πιο περίπλοκος τρόπος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στο σπίτι είναι ο ακόλουθος. Πρέπει να τρίψετε 100 γραμμάρια αποφλοιωμένους σπόρους κολοκύθας σε χυλό, να προσθέσετε 2 κουταλιές της σούπας μέλι και μισό ποτήρι νερό σε αυτούς. Χρησιμοποιήστε το μείγμα που προκύπτει το πρωί με άδειο στομάχι. Στη συνέχεια, για τρεις ώρες, τρώτε μια κουταλιά της σούπας κάθε 60 λεπτά. Μετά την τελευταία δόση, πιείτε ένα καθαρτικό. Μετά από άλλες 1-2 ώρες, πρέπει να βάλετε ένα κλύσμα. Ως αποτέλεσμα, τα σκουλήκια στο σώμα πεθαίνουν και απομακρύνονται από αυτό το συντομότερο δυνατό.

Φαρμακευτική πρόληψη της εμφάνισης παρασίτων

Τα δισκία είναι αναμφίβολα πολύ αποτελεσματικά κατά των σκουληκιών. Αλλά πολλοί γιατροί στην εποχή μας αντιτίθενται στη χρήση τους για προληπτικούς σκοπούς. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι όταν:

 • σκουλήκια βρέθηκαν σε ένα από τα μέλη της οικογένειας.
 • υπάρχουν ζώα στο σπίτι.
 • ένα άτομο έρχεται πολύ συχνά σε επαφή με τη γη.
 • το παιδί πηγαίνει σε νηπιαγωγείο, σχολείο ή άλλα ιδρύματα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών.
 • Τα μέλη της οικογένειας αγαπούν το ψάρεμα, το κυνήγι, τα ενεργά παιχνίδια στην παραλία ή απλώς στον καθαρό αέρα (ποδόσφαιρο, βόλεϊ κ. λπ. ).

Σε τέτοιες καταστάσεις, η πιθανότητα εμφάνισης σκουληκιών στο σώμα είναι αρκετά υψηλή. Ως προφυλακτικό φάρμακο, συνιστάται η λήψη ενός φαρμάκου με το pyrantel, καθώς επηρεάζει εκείνες τις ομάδες παρασίτων που είναι πιο κοινές.

Γενικά προληπτικά μέτρα

Για όσους έχουν συνηθίσει να παίρνουν χάπια μόνο εάν υπάρχει πρόβλημα, η τήρηση μερικών απλών κανόνων θα βοηθήσει να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο από την εμφάνιση σκουληκιών:

 1. Τηρείτε την προσωπική υγιεινή, πλένετε τα χέρια μετά τη χρήση της τουαλέτας.
 2. Προσπαθήστε να τρώτε στο σπίτι. Δεν πρόκειται για επίσκεψη ή καφετέριες, αλλά για σνακ στο δρόμο.
 3. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μούρα πρέπει να πλένονται καλά πριν από το φαγητό.
 4. Το κρέας και το ψάρι πρέπει να μαγειρεύονται σύμφωνα με όλους τους κανόνες. Πρέπει να υποβληθούν σε θερμική επεξεργασία για απολύμανση από πιθανές προνύμφες ελμινθών.